14
Maj
F&Q czyli najczęstsze pytania o miód
F&Q czyli
najczęstsze pytania o miód
Miód jest wykorzystywany od tysięcy lat ze względu na swoje wyjątkowe i
lecznicze właściwości. Miód jest również jednym z najpopularniejszych
naturalnych środków słodzących na świecie, o szerokim zakresie tradycyjnych i
nowatorskich zastosowań w cukiernictwie. Nic więc dziwnego, że w domach
większości z nas znajduje się przynajmniej jeden słoik tego złocistego
przysmaku.
Często dostajemy e-maile i wiadomości na temat miodu, dlatego w tym wpisie
zebraliśmy najczęściej zadawane pytania i sprawdzamy, jaki gatunek miodu jest
najzdrowszy, co to jest krystalizacja miodu i czy osoby na diecie mogą go
spożywać.
Sprawdź najnowszy wpis i dowiedz się więcej o miodzie.
Dlaczego miód się krystalizuje?
Krystalizacja miodu jest zjawiskiem dość powszechnym. Miód krystalizuje się
z kilku powodów: swoich właściwości chemicznych, temperatury, w której jest
przechowywany, rodzaju nektaru, z którego jest wytworzony czy zawartości wody.
Co istotne, jest to całkowicie naturalny proces i każdy naturalny miód ulega
krystalizacji prędzej czy później.
Jak przechowywać miód?
Oto kilka wskazówek, jak przechowywać miód, aby nie tracić jego wyjątkowych
właściwości:
- słoik z miodem powinien być
przechowywany w suchym, zaciemnionym miejscu (z dala od źródła światła),
- upewnij się, że pokrywka jest
szczelnie zamknięta, aby powietrze nie dostawało się do wnętrza,
- nie wystawiaj miodu na
działanie skrajnych temperatur.
Ile jest gatunków miodu?
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ rodzajów miodu
może być tyle, ile jest gatunków roślin, z których pozyskuje się nektar. Do
tego trzeba jeszcze doliczyć miody spadziowe, które uzyskuje się ze spadzi
niektórych gatunków drzew iglastych i liściastych. Ponadto są również
wytwarzane miody nektarowo-spadziowe, czyli mieszanki dwóch wymienionych
wcześniej typów.
W naszym sklepie internetowym znajdziesz najpopularniejsze odmiany miodów
(m.in. miód lipowy, miód wielokwiatowy, miód rzepakowy czy miód spadziowy) oraz
przepyszne miody ze smacznymi dodatkami, więc już tylko tutaj znajdziesz
przynajmniej kilkanaście różnych propozycji. Mamy nadzieję, że zachęci Cię to
do samodzielnego odkrywania bogactwa smaku miodów.
Czy miód tuczy?
Miód to prawdziwe bogactwo witamin, minerałów, ale również cukrów, lecz
niestety nie należy do produktów niskokalorycznych. Nie oznacza to jednak, że
musisz z niego zrezygnować – nawet na diecie. Wprost przeciwnie, ponieważ
możesz nim zastąpić szkodliwy cukier biały (do słodzenia i w ewentualnych
wypiekach), dzięki czemu dostarczysz sobie całej masy składników aktywnych.
Co istotne, miód ma stosunkowo niski indeks glikemiczny (zwłaszcza w
porównaniu z białym cukrem), co sprawia, że jego spożywanie powoduje niższy
wzrost poziomu glukozy we krwi. Właściwości zdrowotne nie mogą jednak
przyćmiewać faktu, że nadmiar miodu również tuczy, dlatego warto zachować na
diecie umiar w jego spożywaniu.
Jak powstaje miód?
Miód powstaje z nektaru kwiatów zbieranego przez pszczoły miodne. Pszczoła
potrzebuje kilku miesięcy, aby wyprodukować wystarczającą ilość miodu dla
siebie, a następnie przechowuje go w ulu do późniejszego wykorzystania.
Innymi naturalnymi wyrobami wytwarzanymi przez pszczoły są: pierzga
pszczela, pyłek pszczeli (zwany też pyłkiem kwiatowym), mleczko pszczele i
propolis (kit pszczeli).
Jak najlepiej spożywać miód?
Nie ma jednego, właściwego sposobu spożywania miodu, więc możesz dowolnie
eksperymentować w tym zakresie. Czy będzie to zastąpienie cukru białego miodem
w herbacie i kawie, a nawet wypiekach, czy dodawanie ulubionego miodu do
deserów? Wszystko zależy od Twoich upodobań.
Możesz również spożywać swój ulubiony miód całkowicie solo, to znaczy
prosto ze słoika – zwłaszcza gdy traktujesz go jako suplement diety. A warto,
ponieważ już jedna łyżeczka dziennie dostarcza sporą dawkę witamin niezbędnych
do właściwego funkcjonowania organizmu.
Czy miód się psuje?
Wiele osób myli proces krystalizacji z psuciem się miodu, a warto wiedzieć,
że miód... nie ulega zepsuciu. W egipskich grobowcach faraonów znaleziono
miody, które miały kilka tysięcy lat i nadal nadawały się do spożycia!
Oczywiście, taki miód nie będzie miał już postaci płynnej. Jednakże krupiec,
czyli właśnie skrystalizowany miód, cały czas zachowuje swoje właściwości
zdrowotne, więc nadal może być spożywany.
Jaki jest najzdrowszy miód?
Ponownie jest to niejednoznaczne pytanie, na które trudno udzielić
odpowiedzi, ponieważ wszystkie miody to bogactwo składników mineralnych,
witamin i minerałów, które doskonale wpływają na organizm człowieka. Trzeba
jednak pamiętać, że właściwości zdrowotne miodu zależą od jego rodzaju, a
dokładniej od rodzaju roślin, z których został zebrany nektar. W związku z tym
niektóre gatunki będą posiadały więcej witamin niż inne.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o właściwościach prozdrowotnych
poszczególnych gatunków, sprawdź opisy kategorii w naszym sklepie, gdzie
dokładnie opisaliśmy każdy rodzaj miodu.
Czy miód uczula?
Miód to całkowicie naturalny produkt, ale nawet takie mogą niestety
uczulać. I chociaż uczulenie na miód czy inne produkty pszczele pojawia się
bardzo rzadko, to warto być świadomym ich występowania.
Jak sprawdzić, czy jesteś w grupie ryzyka? Jeśli masz uczulenie na rośliny,
z których miód został wytworzony, to istnieje szansa, że wybrany gatunek miodu
również wywoła reakcję alergiczną. Warto więc przeprowadzić wcześniej swoistą
próbę antyuczuleniową, czyli przetestować w bezpiecznych warunkach nowy rodzaj
miodu (np. spożyć jego niewielką ilość i obserwować reakcję organizmu) lub po
prostu sięgnąć po całkowicie inny rodzaj, bo w bogatej ofercie z pewnością
znajdziesz coś dla siebie.
Czy miód jest wegański?
Weganie nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego i odzwierzęcego,
czyli również takich, które zostały wyprodukowane przez zwierzęta. Podążając za
tą definicją, należy stwierdzić, że miód nie jest wegański.
Warto jednak pamiętać, że idea odstawienia produktów odzwierzęcych opiera
się na przeciwstawianiu się wykorzystywaniu zwierząt w przemyśle. Jest to
bliska nam idea, dlatego w naszej pasiece stawiamy na zrównoważony rozwój,
czyli dbamy o bezpieczne i naturalne środowisko dla naszych pszczół, które
zapewnia im optymalne warunki życia.
Czy można spożywać miód przy cukrzycy?
Chociaż miody są zdecydowanie zdrowsze od białego cukru, to diabetycy nie
mogą po nie sięgać bez ograniczeń. Niestety taka dieta ma swoje ograniczenia, a
miody, które są bogate w cukry, mogą ją całkowicie zaburzyć.
Nie oznacza to jednak, że chorujący na cukrzycę muszą całkowicie
zrezygnować z miodów, ponieważ niektóre gatunki posiadają niski indeks
glikemiczny (np. miód lipowy), który może być spożywany np. przy cukrzycy typu
II.
Uwaga: wprowadzenie miodu do diety warto jednak skonsultować ze swoim
lekarzem, aby mieć 100% pewność, że rozszerzenie jadłospisu nie odbije się
niekorzystnie na zdrowiu.
Czy miód jest zdrowy?
Miody – zarówno skrystalizowane, jak i w stanie płynnym – to prawdziwa
bomba witamin. Oczywiście, ilość składników aktywnych zależy od gatunku miodu
oraz tego, skąd miody pochodzą (np. tradycyjne pasieki ekologiczne). Nie da się
jednak ukryć, że warto jeść miód, ponieważ w przyjemny sposób można sobie
dostarczyć ogromną liczbę witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego
funkcjonowania organizmu. Jest to szczególnie skuteczny sposób np. w przypadku
dzieci, które często mają problemy z jedzeniem – dostarczenie im witamin w
słodkiej formie, to idealne połączenie przyjemnego z pożytecznym.
Mamy nadzieje, że powyższe odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania okażą
się dla Was pomocne. Jeżeli na tej liście nie widzisz odpowiedzi na swoje
pytanie, to zachęcamy do kontaktu – chętnie dopowiemy. Możesz również sprawdzić
opisy kategorii w naszym sklepie internetowym, ponieważ są one skarbnicą wiedzy
na temat wybranych produktów.